İstibra Meselesi
Erkekler küçük abdest bozduktan sonra, damlaların tamamiyle kesilmesini beklemeleri gerekir. Bu kesilme olmadan abdest alınamaz. Buna “istibra” (arıtma) denir. Bu da bir süre gezinme, hareketlerde bulunma, yeterince bekleme gibi çeşitli şekillerde olabilir. İdrardan sonra, alttan uca doğru defalarca sığanmak suretiyle istibra işi yapılır, idrar artığı iyice giderilmeye çalışılır. Sonra ayrıca yıkanır.
İstibrada bekleme süresi çeşitli durumlara göre -özellikle yaşa göre- değişir. Dikkatli olan herkes, az çok kendi halini bilir. Bunun için ortalama, beş-on dakika beklemeye ihtiyaç olur. Çömelerek abdest bozulursa -ki böyle yapılması gerekir- istibra daha iyi yapılır ve sızıntı daha kolay kesilir. Kadınların ise biraz beklemeleri kâfidir.
İstibra meselesine çok dikkat etmelidir. Nice kimseler bundan habersizdir. Gerekli istibra olmadan abdest almak caiz olmaz. Çünkü küçük abdest bozduktan biraz sonra bunun sızıntısı gelir ve beklemeden alınan abdesti bozar. Bununla beraber gereğini yaptıktan sonra vesvese ve kuruntuya kapılmamalıdır. (Bu arada, taharetten sonra tuvalet kağıdıyla kurulanmanın mekruh olmadığını da belirtelim.)
Üzerine idrar sıçratmaktan ve bulaştırmaktan sakınmalı, çoraplar, paçalar ve çamaşırlar titizlikle korunmalıdır. Bilinmeli ki, müslümanlar için kabir hesabı önce temizlikten, mahşer hesabı namazdan olacaktır. (1)
İdrar ve pis sıvıların bulaşığı, Hanefî mezhebine göre el ayasını kaplayacak kadar değilse namazı bozmaz. Fakat az da olsa mekruhtur, bulaşık ihtimali olan yerler uygun aralıklarla yıkanmalıdır. Şafiî mezhebinde ise, azıcık bir pislik de namazı bozar. İstibradan sonra da suyla yıkama veya taşla üç kez kurulama gerekir.
(1)el-Münzirî: Et-Tergîb ve’t-Terhîb, 1/198, 320; Hd. 268, 540