Endülüs Rüyası

Endülüs Rüyası

Endülüs fatihi olan meşhur komutan Tarık İbn Ziyad (ö. 102/720), Emevîler’in Kuzey Afrika genel valisi Musa b. Nusayr’ın teşvik ve yardımını alarak, önce yedibin kişilik bir orduyla denizi geçip Endülüs (İspanya) kıyılarının güneyinde bir dağın eteklerine çıkmıştı. (Receb 92/ Mayıs 711) Bu olaya istinaden bu dağ “Cebel-i Tarık (Tarık Dağı)” adıyla anılır. Daha sonra Tarık b. Ziyad, ordusuyla kuzeydeki Kurtuba’ya doğru yöneldi. Muzaffer komutanın, bu karekâtı sırasında geri dönme arzu ve ihtimalini yok etmek için çıkarma yaptığı gemileri yaktığı söylenir.

Durumdan haberdar olan kral Rodrik, büyük bir orduyla savaşa hazırlandı. Musa b. Nusayr’ın gönderdiği beşbin kişilik takviye güçle onikibin kişiye ulaşan İslâm ordusu, doksanbin kişilik İspanyol ordusuyla karşılaştı. Ramazan sonunda başlayan çetin savaş birkaç gün sürdü ve sonunda düşman ordusu dağılarak geri çekildi. Kral Rodrik de kaçarken bir bataklıkta öldü.

Bundan sonra Tarık b. Ziyad komutasında Edülüs fethi başladı. Sonradan sekizbin kişilik orduyla Musa b. Nusayr’ın da katılmasıyla, Endülüs’ün fethi tamamlandı.

Tarihçi İbnü’l-Esir’in verdiği bilgiye göre, Tarık b. Ziyad Endülüs’e geçmek için gemiye binip denize açılınca, uyku bastırır. Rüyasında Hz. Peygamber A.S.’ı, ensar ve muhacir sahabileri kılıç ve yaylarını kuşanmış olarak görür. Peygamber A.S. Efendimiz ona: “Ey Tarık! Sen işine ve gidişine devam et!” der. Müslümanlara şefkatle davranmasını ve sözüne bağlı kalmasını tenbih eder. Ayrıca, Rasul-i Ekrem A.S. ve Ashab-ı Kiram’ın önden gidip Endülüs’e girdiklerini görür. Sevinçle uyanır ve arkadaşlarını müjdeler. Kendisi de manevi güç kazanır, zafere ereceği hususunda şüphesi kalmaz.

 


el-Kâmil fi’t-Tarih, 4/556-566; Makkarî: Nefhu’t-Tîb (Beyrut-1998), 1/188-189; Çağ Yayınları: Büyük İslâm Tarihi (İst-1988), 4/32-42.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir